Cas Hendriks is 24 en is inmiddels alweer anderhalf jaar aan het werk bij de RIBW Nijmegen & Rivierenland. Wat zijn baan bijzonder maakt, is dat hij dit kan combineren met een deeltijd studie. Sterker nog, hij heeft gesolliciteerd bij de RIBW juist vanwege een opdracht vanuit zijn opleiding master Social Work.

Cas heeft eerst HBO-V gedaan. Daarna wist hij niet zo goed welke kant hij op wilde. Tijdens een tussenjaar dacht hij daar goed over na. In zijn opleiding vond hij psychiatrie het meest interessant en hij wilde graag nog een meer verdiepende opleiding volgen. Dat werd de master Social Work, in deeltijd. Bij deze vrij nieuwe opleiding wordt er van je verwacht dat je tijdens een twee jaar durend traject werkt aan onderzoek naar en de oplossing voor een vraagstuk van een organisatie, waar je ook je werkervaring opdoet. Deeltijd betekent in dit geval dat je één dag per week naar school gaat, en vier dagen aan het werk bent. Omdat Cas nog thuis woont, vindt hij de studie- en werkbelasting goed te doen: ‘Ik kan me volledig focussen op mijn opleiding.’

‘Wat ik mooi vind aan deze opleiding, is dat je ook echt iets voor de organisatie waar je werkt, kunt betekenen. Het is anders dan bij andere opleidingen, waarbij je werkt aan een eigen scriptie. Met jouw onderzoek kun je uiteindelijk ook echt het verschil maken.’ Via ProPersona had hij de RIBW (Arnhem) al leren kennen. Die wat lichtere variant van psychiatrische begeleiding beviel hem beter en daarom leek het Cas een goed idee om te solliciteren bij RIBW Nijmegen & Rivierenland.

Tijdens zijn sollicitatie gaf Cas meteen aan dat hij studeren en werken wilde combineren. En dat hij een vraagstelling nodig had voor zijn opleiding, vanuit de organisatie. ‘Er werd vanuit de RIBW heel positief gereageerd. Ook werd meteen de vraagstelling bepaald.’ Dat werd: Hoe kun je deelname aan dagbesteding stimuleren? Een belangrijk vraagstuk dat voor de hele organisatie relevant is. Dagbesteding is ook een van de interessegebieden van Cas, dus dat sloot mooi aan. Zijn mede-student Jetske Aalders doet onderzoek naar een vraagstuk over forensische zorg. Zie ook het interview met haar.

De eerste werkdag van Cas verliep heel soepel. Alles was al geregeld en een buddy begeleidde hem door de eerste weken heen. Cas ervaart de RIBW als een hele platte organisatie. Dat is prettig werken, maar nadeel is dat je weinig kunt groeien. En dat blijkt regelmatig een reden voor collega’s om te vertrekken, denkt hij.

De RIBW heeft diverse regelingen om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Bijvoorbeeld de studiekostenregeling waarbij afspraken zijn vastgelegd en de RIBW studiekosten en studietijd vergoedt. Cas heeft inmiddels een vast contract. ‘Ik vind een vast contract wel fijn. Het laat vertrouwen zien vanuit je collega’s en de organisatie. Dat het wel goed zit. Je weet ook zeker dat je je opleiding daar kunt afronden.’

De studie is heel divers. Er zijn enorm veel verschillende trajecten, omdat iedereen een eigen onderzoekstraject met een eigen vraagstelling ingaat. Toch is er ook veel samenhang: er zijn studiegroepen en de begeleider helpt je goed. Bijvoorbeeld als je niet goed weet hoe je ermee om moet gaan als een team of de cliënten niet mee willen in de door jou voorgestelde interventie. ‘Dat was bij de RIBW gelukkig niet aan de hand, maar het is prettig te weten dat je daar vanuit de opleiding bij begeleid wordt’, zegt Cas.

Cas heeft het naar zijn zin bij de RIBW Nijmegen & Rivierenland en zou de organisatie zeker aanraden als werkgever. Hij werkt in een hecht team, met regelmatig intervisie-middagen waarin je elkaar kunt aanspreken op verbeterpunten. Hij is daarom voorlopig nog te vinden bij de RIBW: na zijn studie blijft hij in dienst bij de organisatie als psychiatrisch begeleider. Daarbij gaat Cas wel onderzoeken op welke manier hij zijn opgedane kennis verder kan inzetten binnen de RIBW. Bijvoorbeeld door een deel van zijn werktijd in te zetten binnen een andere functie.

Meer weten over werken bij RIBW Nijmegen & Rivierenland? Check onze vacatures.

andere interessante nieuwsartikelen